:: Profiel

Op deze pagina:
:: Opleiding
:: Werkervaring

Opleiding
De tijd dat ik op de school zat was ook de tijd dat de personal computer in opkomst was. Al vroeg op de middelbare school ontdekte ik de computer om werkstukken en verslagen te kunnen maken.

Een studie Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft was voor mij de ideale gelegenheid om creativiteit en techniek te combineren. Ontwerpen, handtekenen, modellen maken en technische vakken zijn verplichte onderdelen van de studie.
Naast de verplichte computervakken kwam ik in de gelegenheid met veel programma’s te werken en deze te leren kennen. Voor mij zou de computer een belangrijk hulpmiddel worden bij het ontwerpen en presenteren van ontwerpen.

De opkomst van het Internet gaf me ook inzicht in een nieuwe categorie van producten. Computers, Internet, tefefonie en televisie groeien steeds meer naar elkaar toe. De ontwerpproblematiek van deze nieuwe media zijn analoog aan die van fysiek tastbare producten.

Ontwerp voor multifunctioneel rolmeubel

Links: computermodel van het meubel. Midden: deurscharnier. Rechts: presentatieschets waar het meubel in verschillende omgevingen wordt gebruikt.

Ontwerp voor internetradio

De nadruk bij deze opdracht lag op de user interface en de gebruiksaspecten. Links: achtereenvolgende schermen na klikken op het touchscreen. Rechts: een deel van een stroomdiagram van de functies.

Computerpresentatie

Links: de exploded view van een elektrische puntenslijper geeft inzicht in de onderdelen en samenhang ervan.
Rechts: ook vormgeving is een onderdeel van de studie Industrieel ontwerpen. De opdracht was een dessin te ontwerpen voor een bestand model Swatch horloge. Voor de presentatie heb ik een computermodel van het horloge gemaakt.

Werkervaring
Al tijdens m’n opleiding ben ik met verschillende bedrijven in aanraking gekomen. M’n afstudeeropdracht bij KPN Research (nu TNO Telecom) betrof het ontwerp van een user interface voor een internethulpdienst. Naast m’n studie heb ik gewerkt bij QIS, een internetbedrijf in Amsterdam. Daar waren ze enthousiast over m’n werk op het gebied van webdesign, brochureontwerpen en programmeren.

Sinds 1996 doe ik vrijwilligerswerk voor Stichting VOBULA. Aanvankelijk ben ik begonnen met het in de computer zetten van bestaande documenten en formulieren. Nu houd ik me bezig met de huisstijl, website en foldermateriaal. De website is zo opgezet dat het dienst doet als centraal kenniscentrum voor de verschillende leden van de organisatie door het land verspreid.

Bij Exact Software ben ik begonnen als webdesigner. Al snel werden de werkzaamheden uitgereid, ik kreeg de posterprinter onder beheer, heb bijgedragen aan de opzet voor een nieuwe website en heb me ingezet voor de user interface van Exact Globe. Het vertrouwen was zo goed dat ik zelf sollicitanten heb mogen ondervragen en beoordelen.

Bekijk mijn ook curriculum vitae...

Ontwerpen voor Stichting VOBULA

Stichting VOBULA organiseert kampeervakanties waar de deelnemers een deel van de tijd bijdragen aan het onderhoud van natuur en landschap.
Links: de website met geïntegreerde administratie zal in de toekomst steeds belangrijker worden. Midden: foto-cd. Rechts: Enkele oudere voorbeelden van foldermateriaal.

Exact Software

Om intern meer aandacht te vestigen op het marketingbeleid is een serie van 20 placemats uitgebracht voor gebruik in de kantine waar ik me grafisch op heb uitgeleefd.

Diverse ontwerpen

Links: probeersels en ontwerpen voor brochures en websites.
Rechts: opdracht bij KPN Research. Tekstballonnen helpen internetgebruikers zich bewust te worden van hun eigen gedrag.

©2006 Hugo Scheepens | home | visie | profiel | techniek | contact | curriculum vitae + toegift (wmv)